Siklós Erik, aki PR-igazgatóként kapcsolódott be a NEST életébe

2023.03.22.

Az év elején érkezett a NEST-hez Siklós Erik, aki PR-igazgatóként kapcsolódott be a munkába. A MOB korábbi marketing és kommunikációs igazgatójával az első hónapok tapasztalatairól beszélgettünk.

 

Nem lehet könnyű a Te korodban valami teljesen újba kezdeni. Hogyan lettél a Nest PR-igazgatója?

Egyrészt a korról azt gondolom, hogy csak egy szám, másrészt a PR nem teljesen új terület az életemben. Az ügynökségi lét, gondolkodás, mentalitás, amit szoknom, tanulnom kellett. Az elmúlt több mint 30 évben gyakran dolgoztam együtt ügynökségekkel különböző pozíciókban, de a Nestig nem képviseltem ügynökséget. Hosszú evolúciós folyamat eredményeként jutottam el odáig, hogy szívesen kipróbálnám magam ügynökségi oldalon.

Azt szokták mondani, hogy timing is everything, tehát a legjobb pillanatban talált rád a Nest…

Kicsit messzebbről kezdem. A 90-es évek első felében többnyire szembementem az aktuális trenddel: szponzorációs projektekhez direktbe kerestem meg a cégeket, de azzal szembesültem, hogy egyre több vállalatot köt valamilyen ügynökségi megállapodás. Nem volt tehát elég a cég képviselőjét meggyőznöm, miért éri meg neki az együttműködés, az ügynökség helyét, szerepét is meg kellett találni. Folyamatosan fejlődő, változó piac volt, ahol az ügynökségek száma látványosan növekedett. Sokáig szükséges rosszként, felesleges szereplőként tekintettem az ügynökségekre, de igyekeztem megérteni az ügynökségi rendszert és tanulni. Viszonylag gyorsan felismertem, hogy felesleges one man show-t játszani és mindenki jobban jár, ha partnerként tekintünk egymásra. Nekem olyan konstrukciókat kell kitalálnom, amikkel nem rontom az ügynökség pozícióját, nem csökkentem a bevételeiket.

A 2000-es és a 2010-es években egyre több kreatív és kommunikációs ügynökséggel kerültem kapcsolatba, elsősorban különböző sportos projektek (BOM, MOB, Budapest 2024) kapcsán. Kezdtem más szemmel nézni a munkájukra és egyre gyakrabban éreztem azt, hogy tartozhatnék akár közéjük, mert lehet, ez az alkotói, konstruktív, kreatív közeg hiányzott eddig az életemből.

A Nest előtti másfél évben viszonylag visszavonultan éltem, nem kerestem aktívan új kihívásokat, jól elvoltam nyugdíj nélküli nyugdíjasként és élveztem a kötöttségek nélküli teljes szabadságot. Szerencsére megengedhettem magamnak ezt az életformát, hogy türelmesen kivárjam, amíg megtalál valami izgalmas feladat.

Miért gondoltad, hogy a Nest egy izgalmas feladat?

Gyorsan megtaláltuk a közös hangot Énekes Bencével, már az első beszélgetésünk után azt éreztem, hogy adottak a feltételek a minőségi munkára, az alkotásra, fontos érték a szakmaiság. Tetszett a Nest struktúrája, a think tank csapat működése, meghatározó szerepe a Nest életében. Hazudnék, ha azt mondanám, pontosan tudtam, mi vár rám, minek kell megfelelnem, de éreztem a bizalmat, a szakmai alázatot, az elkötelezettséget és ez mindennél fontosabb volt. Életemben először kezdtem úgy dolgozni valahol, hogy egyetlen kollégát sem ismertem előtte a cégnél, mégis nagyon hamar otthon éreztem magam. Inspiráló a nyitott, konstruktív légkör, a csapatszellem, a családias hangulat, ami a NEST mindennapjait jellemzi. Valószínűleg ez az alapja annak, hogy az ügyfeleknek mindig sikerül megtalálni a legjobb megoldást a fejlődésükhöz, a sikerességükhöz.