Mi is az a WEB3? Elmagyarázzuk a lehető legegyszerűbben

2022.01.28.

Az utóbbi időben a LinkedIn-en, a Twitter-en és egyéb közösségi platformokon nem olvashatunk szinte másról, mint a WEB3-ról. Ez kíváncsivá tett minket, így kicsit mélyebbre ástunk a témában, hogy neked már ne kelljen.

Napjainkban az életünk csaknem minden területén internetes szolgáltatásokat használunk. Az internet jelentős mértékben átformálta mindennapjainkat. A társadalom rohamos fejlődésével szükség volt a web újragondolására. 

Mielőtt belemennénk a WEB3 részleteibe, fontos, hogy megértsük az internet korábbi verzióit.

A WEB1 az internet első, a 90-es évektől a 2000-es évek közepéig terjedő korszaka. A felhasználók kezdeti interakcióját jelenti a világhálóval. Egydimenziós rendszer, amelyben a felhasználók csak passzív tartalomfogyasztókként vannak jelen. Ez az olvasás kora.

A WEB2 fázisáról a 2010-es évek végéig beszélhetünk. Kétdimenziós rendszer, amely azt jelenti, hogy a felhasználók amellett, hogy el tudják olvasni a különböző online felületek tartalmát, képesek saját tartalmat is közzétenni, illetve szerkeszteni. Ezekhez más felhasználók is hozzájuthatnak, s így az internetezők interakcióba kerülhetnek egymással. Ez az olvasás és az írás korszaka.

A WEB3 egyértelműen a WEB2 evolúciója, de mit is jelent ez pontosan?

A kriptovaluták és decentralizációs technológiák terén hatalmas fejlődésnek lehetünk szemtanúi, így valószínűleg nem okoz nagy meglepetést, hogy a Bitcoin jelentős szerepet játszik a WEB3 fejlődésének felgyorsításában. Chris Dixon, amerikai befektető, szerint a Bitcoin sikere miatt a blokklánc technológiát elsősorban a pénzügyekkel azonosítják, azonban a blokklánc alkalmazási területei sokkal szélesebbek. A blokklánc egy adatbázis. Abban különbözik a hagyományos adatbázisoktól, hogy az információk nem egy centralizált hálózaton, azaz egy központi szerveren, hanem egy elosztott hálózaton vannak tárolva.

A centralizált hálózatok például a bankok és hivatalok belső hálózatai. Ezeket az intézményeket, vállalatokat emberek irányítják, és gyakorlatilag rájuk bízzuk az adatainkat és pénzünket. Ezeknek a rendszereknek az a hátrányuk, hogy mivel egy központi helyen őrzik az értékeinket, ki vannak téve különböző veszélyeknek, például hekker támadásoknak. Amikor a laptopunkkal vagy az okostelefonunkkal egy internetszolgáltatóhoz kapcsolódunk, hogy azon keresztül egy nagyobb szolgáltatót érjünk el, egy decentralizált hálózatot használunk. A blokklánc esetében az információk az elosztott hálózatok csomópontjain működő számítógépekre vannak letöltve. Működését előre megírt, megváltoztathatatlan szoftver biztosítja. Ha változás történik az adatbázisban, például végbemegy egy tranzakció, azt a hálózatban résztvevő összes számítógépen futó szoftver ellenőrzi, majd frissíti az adatbázisát.

A WEB3 a 2020-as évek elején alakult. Nemcsak háromdimenziós, hanem lehetőleg egy multidimenziós rendszer. Ilyen például a Facebook metauniverzum kezdeményezése. A WEB3 egy olyan internetre utal, amely decentralizált. Ez az olvasás, az írás és a tulajdon kora. 

Mondhatni a WEB3 az intézmények helyett a szoftverek kezébe adja a hatalmat. Legyen az utazás, online vásárlás, hírek, zene, vagy ingatlankereskedés, a decentralizált rendszerek minden területen meg fogják állni helyüket. 2022-ben a nagy technológiai monopóliumokat a decentralizált szolgáltatások fogják megdönteni. A különböző vállalkozások digitális gazdasági helyzetén jelentős mértékben javítani fog a WEB3 technológiája.

A WEB3 közösségi értéket teremt, s kétségtelen, hogy meg fogja változtatni mindannyiunk életét. 

 Sz. Csaba (2020): https://hu.coincash.eu/blog/mi-az-a-blokklanc-erthetoen-kezdoknek