Fót – Hagyomány és innováció a városarculatban

Élhető városmarketing

Célok, feladatok, megoldások

Fót logójának és kisarculatának megtervezése volt az alapfeladat, ami természetesen sokkal szélesebb és mélyebb átgondolást igényelt.

Fót a hagyományaira és történelmére büszke, ugyanakkor rendkívül dinamikusan fejlődő és folyamatosan megújuló város. Hangulatának, adottságainak, valamint kiváló elhelyezkedésének köszönhetően a város lakossága egyre gyarapszik.

Fót önkormányzatának fontos célja, hogy élő kapcsolatot teremtsen az évtizedek óta Fóton élők és az újonnan érkezők, a fiatalok és az idősek között, közös élményekre, közös értékekre, közös szimbólumokra építve.

E célok jegyében fogant meg a városarculat kialakításának ötlete. Fót korábban nem rendelkezett egységes, megtervezett arculati elemekkel. Fót város címerét természetesen megtartottuk, ám az önkormányzat számára új logót és kisarculati elemeket készítettünk.

Olyan koncepciót álmodtunk meg, amely egyszerre képviseli a tradíciót és megújulást. Fót város logójának központi eleme ezért az Ybl Miklós tervezte “Szeplőtelen fogantatás” katolikus templomnak, a város talán legismertebb nevezetességének a rózsaablaka.

Ha benézünk az ablakon, akkor a magyar romantikus építészet egyik legjelentősebb alkotását látjuk, a hagyományok megtestesítőjét, ám ha kinézünk rajta, akkor egy nyüzsgő, modern, folyamatosan megújuló város tárul szemünk elé.