Mit várnak a magyarok az idei nyártól?

2021.06.18.

Ha a NEST Communications rendezvényszervező csapatát kérdeznénk arról, újraindult-e az élet, a mostanában folyamatosan érkező megkeresések mellett sajnos nem sok idejük lenne válaszolni a kérdésünkre. De vajon csak mi, a szakma képviselői hiányoltuk annyira az élő eseményeket, hogy a túlzott optimizmus hevében elkezdtük teleírni a naptárainkat, vagy a közönség is velünk együtt várta már a nyitást? Biztosra mentünk – megkérdeztük őket!

Hány kihagyott nap után állnak először színpadra a kedvenceink?

Ki számolja – mondhatnánk, de nem mondjuk, mert mind érezzük, hogy egyszerűen túl sok idő telt el olyan események nélkül, ahol kikapcsolhatunk, feltöltődhetünk, együtt lehetünk. Így a nyitás első híreire a rendezvény-szakma egy része azonnal mozgolódni kezdett, míg a másik része a kivárás mellett határozott. De vajon ki döntött jól? Ott is leszünk ezeken az eseményeken, vagy végül csak a Facebook-eseményhez csatlakozunk az igazi helyett?

Úgy döntöttünk, nem várjuk meg, amíg az idő eldönti a kérdést, hanem megszondázzuk, hogyan is érzi most magát a magyar lakosság: mik a tervei, milyen érzésekkel készül, vagy miért nem készül a nyári programokra. Több, mint ezer ember válaszolt az idei, pandémiás időszak utáni első szabad nyárral kapcsolatos kérdéseinkre – mutatjuk, mire jutottak!

Csapatépítő, esküvő, koncertek? Igen. Bezártság? Nem!

A több mint 1000, nem, életkor és lakóhely szerinti eloszlás alapján a magyar lakosság összetételét tükröző kutatásban többek közt arra kértük a résztvevőket, hogy egy 5 fokozatú skálán értékeljék, mennyire szívesen vennének részt bizonyos eseménytípusokon. Miközben a nagyobb társasági eseményeket (csapatépítő, esküvő, céges vacsora, gálaest, házibuli, stb.) és a szabadtéri koncerteket, fesztiválokat, színházi előadásokat a kitöltők közel kétharmada várja már nagyon, a nyáron zárt térben megrendezendő zenés és művészeti események iránt egyelőre nem túl nagy az érdeklődés.

A kitöltők többsége mostanra teljes biztonságban érzi magát ezeken az eseményeken, így jó eséllyel számíthatunk jelenlétükre a nyárra tervezett fesztiválokon, koncerteken és sporteseményeken. 56 százalékuk mindennemű biztonsági intézkedés hiányában is örömmel csatlakozik a zajló programokhoz; valamilyen egészségügyi óvintézkedést a válaszadók közel fele érzett indokoltnak (23% számára szükséges a rendszeres fertőtlenítés és a helyszínen elhelyezett fertőtlenítőszerek, 20% a csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők által látogatható, míg 12% csak a távolságtartást biztosító helyszíneken érzi biztonságban magát, 7% pedig azon helyek mellett teszi le a voksát, ahol minden látogató számára kötelező a maszk).

Szabad nyarat szeretnénk – de elég szabadok vagyunk hozzá?

A válaszadók döntő többsége már rendelkezik védettségi igazolással, vagy már jogosult rá, de még nem kapta meg a kártyát; ennek megfelelően 45 százalékuk örömmel él a védettségi igazolással igénybe vehető lehetőségekkel, további 20 százalékuk pedig még nem, de tervezi.

Azt látjuk, a válaszadók többsége  örömmel veti bele magát a most megnyíló lehetőségekbe. Minimális különbségeket természetesen tükröznek a kutatás eredményei is az érintettek szubjektív biztonságérzetében, és az ezeket célzó intézkedésekben. Az látszik, hogy több mint egy év aggodalmakban, szorongásokban gazdag rutinját nem tudjuk egyik pillanatról a másikra magunk mögött hagyni, de azt látjuk, a szakma ennek tiszteletben tartása mellett, a résztvevők biztonságát kiemelt figyelemmel kezelve készül a közelgő eseményekre.” – emelte ki a a NEST Communications által végzett kutatás eredményeiből Énekes Bence, a cég alapító-ügyvezetője.

És hogy melyik eseményekre vagyunk a legjobban kiéhezve? Mutatjuk a toplistát!

(azon kitöltők százalékos aránya szerint, akik “igen”, “valószínűleg igen” és “inkább igen” válaszokat adtak az adott eseménytípuson megvalósuló részvételüket szondázó kérdésekre)